Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Kde musí mlynář svého učně přihlásit?
Zobrazit odpověď
U mlynářského společenstva, u obce, u nemocenské a úrazové pojišťovny a v pokračovací škole.
Co to znamená, že melivo musí mít hmat?
Zobrazit odpověď
Hmat poznáme podle krupičnatosti a jemnosti.
Co se dociluje na mačkací stolici?
Zobrazit odpověď
Uvolňuje žlábek následkem prasknutí zrna a tím odstraňuje nečistotu ze žlábku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Habry | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaHabry
Lubno
582 81
OkresHavlíčkův Brod
B -
Habry
GPS49° 44' 28.7''
15° 27' 47.9''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
1 km od křížku v oci Lubno
Zaniklý
před 1874
Větrný mlýn Habry

Mlýn je znám pouze mapy I. vojenského mapování


Německý
Technologické vybavení

Historické mapy