Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co uděláme po ukončení mletí?
Zobrazit odpověď
Otevřeme vysévače, necháme je provětrati, prohlédneme plátna, nejsou-li poškozena, eventuelně zalepíme.
Jak jsou větrníky dělány?
Zobrazit odpověď
Od středu kamene kruhově ve směru otáčení: jsou také i rovné.
Co odstraňuje vysévač hranolový?
Zobrazit odpověď
Odstraňuje z namačkaného obilí klíček a všechny nečistoty.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Materiály ke stažení

Souhrn větrných mlýnů, které nejsou v literatuře Pokorný - Burian uvedeny. zde
   
Souhrn doložených větrných mlýnů v literatuře: BURIAN, V.: Větrné mlýny na Moravě a ve Slezsku, Olomouc 1965, POKORNÝ, O.: Soupis a kategorizace větrných mlýnů v Čechách, GÚ ČSAV Brno 1973 zde

 

Hodnotné materiály o vodních i větrných lze najít v sbornících konferencí konaných pravidelně ve Vysokém Mýtě pod vedením Dr. Radima Urbánka.  Tyto sborníky si můžete zdarma stáhnout na adrese: http://vodnimlyny.cz/poznavame-mlyny/ke-stazeni

 

 

Větrné mlýnky s turbínou, TM v Brně, 2011, Doubek J.: Urbánek R.: Mlýnek K.

zde

Časová osa vývoje větrných mlýnů

zde