Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Na jak dlouhou dobu se uzavírá učňovská smlouva?
Zobrazit odpověď
Na dobu 3 roky, podle usnesení společenstva.
Jakého materiálu se používá pro vysévače?
Zobrazit odpověď
Pro šroty a hrubé krupice se používá dráten. síť, pro ostatní se používá pravého mlynářského hedvábí.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Osek | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaOsek
Dlouhá Louka
417 05
OkresTeplice
P 239
Osek u Duchcova
GPS50° 39' 1.1''
13° 38' 52.2''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
50 SV od rozcestí v osadě Dlouhá Louka
Zaniklý
před 1814
Větrný mlýn Osek

Pokorný:
V seznamu mlýnů k roku 1814 (592) uvádí se větrný mlýn o 1 pracujícím na panství Duchcovském. Nepochybně tu jde o lokalitu, kterou připomíná i Sommer (593) ve vsi Dlouhá Louka (Langewiese) 2 hodiny SZ od Duchcova.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy