Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Co je zapotřebí, když mlynář přijme učně?
Zobrazit odpověď
Uzavření smlouvy.
Jaké rozměry průměrů mají hladké a porculánové válce?
Zobrazit odpověď
Hladké a porculánové válce mají průměr 25 - 35 cm.
Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

25.06.2022 / Sekernický den

Ve skanzenu Veselý kopec u Hlinska se koná ve dnech 25. - 26. čevna od 10 do 16.30 akce:    Mlynáři a sekerníci.

Slavnostní spuštění velekopeckého mlýna bude v sobotu v 10.00 hod.

Budou ukázky mletí obilí ve vodním obilním mlýně, experimentální loupání krup a vaření povidel, křesání mlýnských kamenů, lisování lněného oleje ve vodní olejně, řezání na horizontální pile jednodušce.