Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Na jaké jakosti je rozděleno mlynářské hedvábí?
Zobrazit odpověď
Na tři jakosti. Prima a jednokřížkové se používá na menší a střední cylindry, dvou a tříkřížkové na rovinné vysévače, odstředivé cylindry a též hranolové cylindry velkých průměrů. Kruičné se používá na vysévače reformy a savky.
Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Jak dopravujeme obilí z dolejší části do části hořejší?
Zobrazit odpověď
Výtahem.
Proč běží válce od sebe a jak dochází k šrotování a mletí?
Zobrazit odpověď
Válce musí běžeti do sebe proto, aby křížením rýh docílilo se řezání a mletí obilí a jeho vtahování mezi válce.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Nový Oldřichov - Mistrovice | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaNový Oldřichov - Mistrovice

471 13
OkresČeská Lípa
P - 35
Nový Oldřichov
GPS50° 45' 50.4''
14° 25' 41.7''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
450 m SZ od OU
Zaniklý
před 1836
Větrný mlýn Nový Oldřichov - Mistrovice

Jediná informace o existenci mlýna je v mapě II. vojenského mapování.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy