Kde musí mlynář svého učně přihlásit?
Zobrazit odpověď
U mlynářského společenstva, u obce, u nemocenské a úrazové pojišťovny a v pokračovací škole.
Jaké mlýny máme? (co melou?)
Zobrazit odpověď
Na obilí, olej, hořčici, papriku, sádru, cement a solné mlýny.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Jaký mají míti povrch válce hladké a porculánové?
Zobrazit odpověď
Hladké válce mají míti povrch jemný, matový, porculánové drsný.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

17.08.2017 / Nová střecha v Třebíči

Větrný mlýn v Třebíči se dočkal nové střechy.

V minulých dnech pracovníci Skanzenu v Rožnově pod vedením ing. Milana Gesiericha opravili krov a položili nový šindel na střechu mlýna v Třebíči. Současně byly sejmuty i nepůvodní perutě.

Je to první krok k celkové obnově mlýna. Doufám, že příští rok bude následovat vnější omítka. O využití vnitřního prostoru není stále rozhodnuto.