Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co bývá při hlavním čištění?
Zobrazit odpověď
Automatická váha obilí a magnet, který odstraní železné částky z obilí.
Zastupuje mlynář otce neb matku učňovu?
Zobrazit odpověď
Ano.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

20.06.2022 / kniha Větrný mlýn na Kořenci

Právě vyšla kniha Větrný mlýn na Kořenci mapující jeho historii a také 55 let rodiny Doubků na tomto mlýně.

Poku by o ni někdo měl zájem je k dispozici na adrese: doubek.mlyny@vetrnemlyny.info za 250,- Kč. (83 stran cca 100 obrázků).