Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Kolik dělá obrátek francouzský kámen při plochém mletí?
Zobrazit odpověď
Průměr v cm a počet obrátek musí v součtu dáti číslo 220.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Studénka | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaStudénka
Butovice
742 13
OkresNový Jičín
B 67
Butovice
GPS49° 42' 47.2''
18° 3' 12.0''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
650 m V od obe (vedle B 63)
Nepřístupný
před 1850
Větrný mlýn Studénka

V provozu 1875, v roce 1929 byl majitelem V. Stuchla


Příjmení mlynářů působících na mlýně
  • Stuchla V. - 1929
Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení

Ostatní

Historické fotografie a pohlednice

Historické mapy