Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co děláme po naostření kamenů?
Zobrazit odpověď
Kámen vylehčíme, seřídíme za běhu, pak přisložíme a přesvědčíme se, jestli běží bezvadně.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Které listiny se přikládají k žádosti o tovaryšskou zkoušku?
Zobrazit odpověď
Učební smlouva, potvrzení mlynáře (mistra) o učení, školní vysvědčení a vysvědčení z pokračovací školy.
Jaký mají sklon rýhy na válcích vzhledem ke své ose?
Zobrazit odpověď
U pšeničných 10-12%, u žitných 14-16%.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Dymokury | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaDymokury

289 01
OkresNymburk
P - 1
Dymokury
GPS50° 14' 55.4''
15° 12' 18.7''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
někde na katastru
Zaniklý
Větrný mlýn Dymokury

Lit: VM a větrné motory na okrese Nymburk
Při městečku býval větrný mlýn, chmelnice a vinice (PskoIII/I s. 113)


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení