Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Které číslo mylnářského hedvábí se používá při moukách?
Zobrazit odpověď
Čísla 9, 10, 11, 12, 13.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jak se pozná kvalita obilí?
Zobrazit odpověď
Podle hektolitrové váhy a sice: Pšenice váží 76 - 82 kg hekr., žito váží 65 - 72 kg hekt.
Jak uchráníme obilí před klíčením?
Zobrazit odpověď
Přehazováním a větráním nebo přemisťováním z jednoho sila nebo hrádě do druhé.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Seznam větrných mlýnů a čerpadel

Počet objektů v databázi: 510

1 14 26 39 45 46 47 48 49 50 51
Město
Ulice a čp.
GPS souřadnice Okres Katastrální území Rok stavby
Nadmořská výška
Typ mlýna
Přístupnost
Březsko
25
49° 36' 50.1''
16° 53' 29.9''
Prostějov Březsko před 1786
525m
Německý
Zaniklý
Březsko
49° 36' 49.4''
16° 53' 34.3''
Prostějov Březsko před 1863
530m
Německý
Zaniklý
Budětsko
3
49° 35' 23.7''
16° 55' 41.6''
Prostějov Budětsko 1872
445m
Německý
Zaniklý
Strážisko
Maleny
49° 33' 8.5''
16° 55' 15.2''
Prostějov Maleny asi 1863
380m
Německý
Zaniklý
Brodek u Konice
Dešná
49° 32' 49.8''
16° 50' 60.0''
Prostějov Dešná před 1837
380m
Německý
Zaniklý
Horní Štěpánov
49° 32' 52.6''
16° 47' 4.7''
Prostějov Horní Štěpánov před 1869
380m
Německý
Zaniklý
Lipová
Hrochov
49° 32' 16.5''
16° 52' 2.7''
Prostějov Hrochov
590m
Neznámý
Zaniklý
Jesenec
49° 36' 45.6''
16° 51' 46.3''
Prostějov Jesenec před 1777
520m
Německý
Zaniklý
Niva
49° 26' 10.5''
16° 51' 41.8''
Prostějov Niva před 1875
600m
Holandský
Zaniklý
Niva
49° 26' 53.4''
16° 50' 46.6''
Prostějov Niva před 1765
600m
Německý
Zaniklý
1 14 26 39 45 46 47 48 49 50 51